С годините ,,Солей“ се утвърди като най-значимото културно събитие, което отразява българското членство в международното франкофонско движение.

Evently

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

За нас

С годините ,,Солей“ се утвърди като най-значимото културно събитие, което отразява българското членство в международното франкофонско движение.

Повече за фестивала .

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Първото издание на Международния франкофонски фестивал ,,Солей“ е през 2011 г. Тогава, в рамките на 3 дни, участниците от Кралство Белгия, Румъния, Гърция и България поставят началото на сериозен културен проект, които през годините ще се развие до неочаквано големи размери.

През 2013 г., на третия ,,Солей“ участваниците вече са от 7 държави.

От 2014 г. до сега фестивалът е домакин на 12 държави – участнички: Албания, Азербайджан, Кралство Белгия, Гърция, Грузия, Португалия, Ливан, Кралство Мароко, Румъния, Република Северна Македония, Франция и България.

С годините ,,Солей“ се утвърди като най-значимото културно събитие, което отразява българското членство в международното франкофонско движение.

Фестивалът представлява елитарно културно събитие, на което си дават среща различни народи, обединени от каузата на франкофонските ценности. Той е и възможност част от историческото и културното богатство на страната ни да бъде показано на нашите гости и участници.

 

МЯСТО И ВРЕМЕ

Не е случаен фактът, че за място на Международния франкофонски фестивал ,,Солей’’ е избран град Созопол. Търговски и културен център на брега на Черно море от повече от 2700 години, неговата история и традиции са достатъчно основание вече 12 години участниците във фестивала да се чувстват тук у дома си.

Програмата е замислена така, че да бъдат обхванати всички знакови места в прекрасния Созопол.

Фестивалът се открива и закрива винаги на едни и същи дати, 03 юни и 8 юни. С откриването му по традиция стартира и летният туристически сезон в града.

Left Parallax Background Element
Right Parallax Background Element
 1. Изложби

Изложбите са от особено значение, защото дават възможност на творци от различни народи да представят своето творчество и да почерпят вдъхновение от средата, от атмосферата и от хората, с които общуват.

В рамките на досегашните издания на фестивала са представени общо 59 изложби.

 1. Концерти

През всичките години наши участници са били повече от 200 музиканти от висока класа, различни страни и стилове – джаз, класика, поп и етно. Сред най-изявените гости са ,,Михаил Йосифов Секстет’’, ,,Сентиментъл Суингърс’’, Ангел Заберски, Георги Петров, Димитър Карамфилов, Стоян Янкулов – Стунджи, Йорданка Христова, Миро, Жана Бергендорф, Кристиана Луизу, Тони Димитрова, Васил Петров, Силвия Кацарова, Духов оркестър на град Бургас, Духов оркестър на Военноморските сили, ,, Педро Негреску джаз трио’’, Рафаел Бутаро, Богдан Михайлеску, Янка Яросевичи, Лучия Неагое, Ралица Иримия, Леона Варваричи, Зорница Иларионова, Константен Газние, Музикална школа към Гимназията за романски езици ,,Г.С.Раковски’’Бургас.

 1. Кино

Всяка година по време на фестивала се организира ,,Вечерно кино с чаша вино’’. С помощта на участниците от различни посолства, пред публиката и гостите са представяни разнообразни и интересни документални, игрални и научно-популярни филми. За последните 11 издания общо са показани 60 филма, повечето награждавани на различни международни фестивали.

 1. Международни пленери

Този модул е нашата гордост. Всяка година организаторите на фестивала канят по 20 художника от различни страни, настанявани в комплекса ,,Green Life Resort“, наш генерален спонсор.

От 31.05 до 08.06 участниците трябва да създадат по 2 картини с размер 100/80см., акрил или масло, които остават собственост на Фондация ,,Солей“. Тя на свой ред организира изложби на тези творби в България и чужбина. До момента повече от 160 художници са взели участие с над 300 творби, които са показани в галерии у нас, в Париж, Прага и други.

 1. Научни конференции

Фестивалът дава възможност за делови срещи по предварително определени теми на официалните гости, местното самоуправление, учени, специалисти. В първите издания основен лектор беше президентът на Република България, д-р Желю Желев.

 1. Кулинарни пътешествия

По традиция на фестивала всяко посолство представя националната си кухня. През годините имахме възможност за дегустация на марокански и ливански специалитети, азербайджански чай и вино, белгийска бира и шоколад, грузински коняк и вино, френско шампанско, македонска ракия. За всяко издание задължителна е подкрепата с качествени български вина.

ОРГАНИЗАТОРИ НА ФЕСТИВАЛА

Международният франкофонски фестивал ,,Солей’’ се организира от частната фондация ,,Солей’’, чиято дейност е насочена към промотирането на българската култура и франкофонските ценности, както и към реализирането на културни проекти.

Управител на фондация ,,Солей’’ и директор на фестивала е госпожа Александрина Исайлова, дългогодишен журналист в Българската национална телевизия. През последните 30 години тя е управител на галерия „Драка“.

Активни членове на фондация ,,Солей’’ са:

 1. Господин Славчо Бибин – директор „Организация и международна дейност“.
 2. Господин Никола Бибин – директор „Художествено направление“.
 3. Професор доктор Димитър Веселинов – директор „Наука и образование“.
 4. Господин Николай Германов – комендант „Международни пленери“.

СЪОРГАНИЗАТОРИ НА ФЕСТИВАЛА

Главен съорганизатор на фестивала е община Созопол.

Участват още Софийският университет ,,Климент Охридски“, Националната художествена галерия, Галерия ,,Драка“, Държавна агенция ,,Архиви“, Българска академия на науките – Научен архив.

Дипломатическите представителства, дали своя принос към фестивала, са Делегация ,,Валония-Брюксел“ – Букурещ, посолствата на Албания, Азербайджан, Гърция, Грузия, Кралство Белгия, Ливан, Кралство Мароко, Румъния, Република Северна Македония, Франция.

СПОНСОРИ И МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ .

СПОНСОРИ

Генерален спонсор на всички събития е ,,Green Life Resort“.

Други наши спонсори и партньори са :
Бибендум, Фортекс, AirFrance, Ропринт, Ребранд, ресторант Порто Елеа, ресторант Райски залив, хотел Кавалер, хотел Sea Sense, хотел Paradise Bay, комплекс Санта Марина

 

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Генерален медиен партньор на всички събития на фестивала е Българската Национална Телевизия.

Специален медиен партньор на „Солей“ е Nova News.

Освен тях, събитията от фестивала отразяват Българското национално радио, радио Фокус, вестниците ,,Филтър“, ,,Галерия“, ,,Стандарт“, ,,Телеграф“.

Left Parallax Background Element
Right Parallax Background Element

НАГРАДИ

През годините много хора от различни народи, с различен социален статус и професии допринесоха за развитието на фестивала. Това е и причината Управителният съвет на Фондация ,,Солей’’ да учреди две награди, които се връчват ежегодно в знак на признателност: „Почетен директор на фестивала“ и „За особени заслуги“.

Наградите се връчват на хора, които в рамките на всяка отделна календарна година са допринесли за популяризирането на фестивала и идеите на франкофонията, привлекли са нови участници и спонсори, подпомогнали са програмата, отделили са време и средства, за да бъдат фестивалите факт.

До този момент ПОЧЕТНИ ДИРЕКТОРИ на фестивала са били:

 1. Н.Пр. Марк Михелсон, Посланик на Кралство Белгия.
 2. Н.Пр. Антон Пъкурецу, Посланик на Румъния.
 3. Н.Пр. Латифа Ахарбаш, Посланик на Кралство Мароко.
 4. Н.Пр. Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия.
 5. Н.Пр. Сузан Музи, Посланик на Ливан.
 6. Светослав Глосов, Почетен консул на Кралство Мароко.
 7. Евгения Попеску, Почетен консул на Румъния.
 8. Н.Пр. Наргиз Гурбанова, Посланик на Азербайджан.
 9. Н.Пр. Тамара Лилуашвили, Посланик на Грузия.

10.Н.Пр. Доника Ходжа, Посланик на Албания.

 

Наградата за ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ към фестивала са получили:

 1. Вяра Анкова, Генерален директор на БНТ.
 2. Стефан Шарлопов, бизнесмен.
 3. Панайот Рейзи,кмет на Община Созопол.
 4. Филип Харманджиев, бизнесмен.
 5. Красимира Германова, Председател на Общински съвет, град Созопол.
 6. Николай Пехливанов, бизнесмен.
 7. Проф.д-р Димитър Веселинов, СУ,,Климент Охридски“.
 8. Пепа Запрянова, преподавател в гимназия по романски езици ,,Г.С.Раковски“, град Бургас.
 9. Димитър Недев, Директор на Музеен център, град Созопол.
 10. Иван Бахчеванов, Директор на градска галерия, град Созопол.
 11. Васко Шутаров, Директор на Македонския културен институт, град София.
 12. Сашо Насев, Директор на Македонския културен институт, град София.